Jezelf of een ander ‘Googlen’; binnen enkele seconden beschikt u over een keur aan informatie. Hier kunt u uw voordeel mee doen, doordat u exact weet wie u voor u hebt, maar wanneer het u zelf betreft, wordt het al vlug als ongewenste informatie ervaren. U wordt namelijk liever niet herinnerd aan een foto uit uw studententijd waarop u dronken in de lampen hangt, wanneer u nu een representatieve functie hebt.
Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft eerder dit jaar een klacht van een Spanjaard met betrekking tot dit onderwerp tegen een Spaanse krant, Google Spain en Google Inc. gehonoreerd. Deze man kwam in de zoekresultaten naar boven met een krantenartikel uit 1998, waarin de gedwongen verkoop van enkele van zijn panden werd aangekondigd. Al eerder werd Google door de rechter gesommeerd deze informatie uit haar informatiebibliotheek te verwijderen, maar dit werd geweigerd. Hierop heeft het Hof van Justitie onderzocht op welke wijze een zoekmachine informatie vergaart, bewaart, verwerkt en ter beschikking stelt en welke rol zij in de privacybescherming speelt. Het Hof is van mening dat door de bundeling van informatie een profiel van hetgeen wordt gezocht door de surfer wordt gevormd, waardoor ook een beeld van een individueel persoon kan worden gevormd. Verouderde informatie kan een vertekend beeld geven.
Het Hof is daarom van mening dat zoekmachines verouderde informatie, welke een persoon kunnen schaden, op verzoek uit de zoekresultaten dienen te verwijderen. Dit geldt echter niet voor alle informatie; naast een recht op privacy van de een, bestaat er een recht op informatie van de ander. De website welke de informatie heeft geplaatst, hoeft deze informatie niet te verwijderen. De afzonderlijke websites, waarvan de informatie door de zoekmachine wordt gebundeld, beheren namelijk slechts een beperkt en afzonderlijk gedeelte van deze informatie en vormen niet zozeer een beeld van iemand. Het krantenartikel over de genoemde Spanjaard blijft daarmee raadpleegbaar.
U kunt Google vragen (bepaalde) zoekresultaten te wissen door het invullen van het ‘vergeet-mij-formulier’, waarna zij op individueel niveau beslist of informatie wordt gewist. Weigert Google of een andere zoekmachine aan uw verzoek om informatieverwijdering te voldoen, neem dan vrijblijvend contact op met ESQ Advocaten om te bezien of gerechtelijk afdwingbare verwijdering mogelijk is.