Goed nieuws voor iedereen met een rechtsbijstandsverzekering. Het Europese Hof van Justitie heeft op 7 november 2013 bepaald dat verzekerden met een rechtsbijstandsverzekering zelf een advocaat mogen kiezen. Veel rechtsbijstandverzekeraars hebben in hun polis bepaald dat u alleen door een jurist of advocaat in dienstbetrekking van de verzekeraar wordt bijgestaan. Hier neemt het Hof echter geen genoegen mee. U bent dus niet langer gebonden aan een door de rechtsbijstandverzekeraar gekozen advocaat. Tegelijkertijd is het niet meer uitsluitend aan de verzekeraar om te bepalen of een advocaat bij uw zaak dient te worden betrokken, want u kunt hier invloed op uitoefenen door zelf een advocaat in te schakelen.

Het voordeel van dit nieuwe uitgangspunt is dat u niet hoeft te vrezen dat de rechtsbijstandverzekeraar geen advocaat inschakelt om de kosten te drukken, terwijl bijstand door een advocaat noodzakelijk is voor een goede afwikkeling van uw juridisch conflict. Daarnaast kunt u voor uw vaste advocaat of voor een gespecialiseerde advocaat kiezen, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening wordt gewaarborgd.

Helaas biedt de nieuwe regeling niet slechts voordelen. Het nadeel is er voor u in gelegen dat de rechtsbijstandverzekeraar mag bepalen dat u niet de volledige kosten van de door u gekozen advocaat vergoed krijgt. Dit mag echter niet zo ver gaan dat u met deze vergoeding in werkelijkheid onmogelijk een advocaat zou kunnen inschakelen. De rechtsbijstandverzekeraar moet een redelijke vergoeding bieden. Daarnaast mag de rechtsbijstandverzekeraar de premie van de rechtsbijstandsverzekering verhogen, indien zij u de mogelijkheid biedt om zelf een advocaat te kiezen.

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering en wilt u gerust kunnen zijn van een zorgvuldige behandeling van uw juridisch conflict? Neemt u dan vrijblijvend contact op met de specialisten van ESQ Advocaten of bezoek onze website.