Veel Nederlanders hebben een rechtsbijstandsverzekering afgesloten. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en voor u het weet bent u in een langdurige en kostbare juridische procedure verwikkeld. Door een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten hoeft u zich na bijvoorbeeld een auto-ongeluk in ieder geval geen zorgen te maken over de juridische afwikkeling. Wat veel Nederlanders echter niet weten is welke rechten u hebt richting uw verzekeraar. Wist u bijvoorbeeld dat u zich in veel gevallen alsnog door een advocaat mag laten bijstaan?

Al eerder is er een discussie gevoerd of de verzekerde genoegen moet nemen met de jurist werkzaam binnen de rechtsbijstandsverzekering of dat de verzekerde of kosten van de verzekeraar zijn of haar eigen advocaat mag vragen om de zaak te behandelen. Het Europese Hof van Justitie heeft de knoop doorgehakt en bepaald dat als er een procedure moet worden gevoerd, dus wanneer niet al na onderhandelingen een oplossing wordt gevonden, er een vrije advocaatkeuze geldt. U mag natuurlijk genoegen nemen met de jurist werkzaam binnen de verzekeraar of de advocaat welke de verzekeraar aanwijst, maar u mag in dat geval ook zelf een advocaat kiezen. Bijvoorbeeld een advocaat die u al kent of die bij u om de hoek kantoor houdt. De verzekeraar moet de redelijke kosten van deze advocaat vergoeden. Let u er op dat u dit nog wel in overleg met de verzekeraar dient te doen, zodat direct de voorwaarden met de advocaat kunnen worden afgestemd

Recent heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat onder een procedure niet alleen een procedure gevoerd bij de rechtbanken, gerechthoven of de Hoge Raad moet worden verstaan, maar dat hieronder ook vallen een bezwaarschriftprocedure in het bestuursrecht of ontslagprocedures bij het UWV. Hebt u een geschil met de overheid, dan is de kans dus groot dat u deze procedure met de hulp van uw eigen advocaat kunt voeren, terwijl u toch gebruik maakt van uw rechtsbijstandsverzekering.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u dat de advocaten van ESQ Advocaten u bijstaan in een procedure? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het telefoonnummer 0162-523033 of via info@esq.nl.