Als je alimentatie betaalt of ontvangt ben je waarschijnlijk bekend met de term ‘wettelijke indexering’. Voor de zekerheid leg ik toch nog even uit.

De wettelijke indexering is de jaarlijkse aanpassing van het alimentatiebedrag die ervoor moet zorgen dat de alimentatie meegroeit met de lonen en de kosten voor het levensonderhoud. Voor 2021 is de wettelijke indexering door de minister van Justitie vastgesteld op 3%.
Deze verhoging geldt zowel voor de kinder- als de partneralimentatie. Het maakt daarbij niet uit of de alimentatie door de rechter is vastgesteld of is vastgelegd in een convenant of ouderschapsplan.
Het is wettelijk verplicht om de indexering door te voeren, tenzij jullie in onderling overleg (schriftelijk!) de wettelijke indexering hebben uitgesloten voor de partneralimentatie. Voor kinderalimentatie is het uitsluiten van de indexering niet mogelijk.
Let erop dat je de jaarlijkse indexering zelf in de gaten moet houden. Ook moet je zelf berekenen wat het nieuwe bedrag is. Het alimentatiebedrag wordt namelijk niet automatisch aangepast en je krijgt hierover geen bericht van de overheid.
Betaalt je ex-partner de indexering niet? Attendeer hem/haar er dan even op. Wordt er na jouw herinnering nog steeds niet correct betaald, neem dan gerust even contact met me op.

Diane Smeulders-Martens,
advocaat

 

Call Now ButtonBel voor informatie