#Alles op zijn kop

De hele wereld staat op zijn kop sinds maart. Ineens lag alles stil en mocht er (vrijwel) niets meer. Alles wat normaal was, is nu bijzonder. Niets is meer hetzelfde en niets is meer vanzelfsprekend. Logisch dat dit invloed heeft op mensen. Op huwelijken. Op kinderen.
Waarschijnlijk kun je als (gescheiden) ouder best wat tips en adviezen gebruiken. Zeker ten aanzien van de zorgregeling van je kinderen en vooral nu dit alles langer duurt dan we vooraf hadden kunnen bedenken.

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat de hele situatie rondom het Covid-virus nieuw is. Niemand heeft hier eerder mee te maken gehad en niemand heeft “de oplossing”. En dat maakt het ook zo moeilijk. Niemand weet wanneer het virus weggaat. Of het ooit nog weggaat. En niemand weet wanneer er een vaccin komt. Kunnen we ooit nog terug naar normaal? Of is dit misschien het nieuwe normaal, op anderhalve meter afstand van onze naasten…
Zelf probeer ik erop te vertrouwen dat iedereen zijn best doet. Op zijn eigen manier. Ik probeer te accepteren dat dit voor een betekent dat de (regels en) adviezen zeer strikt moeten worden nageleefd terwijl de ander probeert te zoeken naar wat nog mogelijk is. Ik probeer dus eigenlijk het grijs te zien tussen alle zwart en wit.

Maar hoe doe je dat als gescheiden ouder? Hoe leg je je kind uit dat een feestje bij de een niet plaats kan vinden en bij de ander (in aangepaste vorm) wel? Wat doe je als de andere ouder de omgang bemoeilijkt of zelfs blokkeert?
Dit alles vraagt om maatwerk, maar ook om wederzijds begrip en inlevingsvermogen. Uiteindelijk draait het allemaal om de gezondheid van je kinderen. Dat belang zou voorop moeten staan. Maar wees ook kritisch naar jezelf als je de kinderen liever thuis houdt. Kijk in de spiegel en bedenk of je hier een legitieme reden voor hebt. Gaat het echt om hun gezondheid of speelt er toch iets anders?

Kom je tot de conclusie dat het echt om hun gezondheid gaat, of om de gezondheid van een van je naasten, zoek dan het overleg met je ex. Want in overleg is het altijd mogelijk om jullie afspraken te wijzigen. Het is wel verstandig om eventuele wijzigingen op papier te (laten) zetten, om vervelende discussies te voorkomen en voor alle partijen zekerheid te creëren. Heb begrip voor elkaars situatie en probeer samen tot (nood)afspraken te komen in het belang van je kinderen en vergeet ook niet om – afhankelijk van hun leeftijd – de wensen van de kinderen hierin mee te nemen.

Want ook op de kinderen heeft deze periode effect. Zij krijgen meer dan eens te horen dat iets niet door kan gaan vanwege Covid. Of dat iets onzeker is vanwege het virus. Kinderen pikken meer op dan we denken en piekeren hier soms ook over. Luister naar je kinderen informeer hen als dat nodig is. Realiseer je verder dat kinderen baat hebben bij regelmaat en structuur. Het omgooien van een zorgregeling kan daardoor (te) veel voor ze zijn in een periode waarin alles om hen heen al verandert. Besef dit goed voordat je wijzigingen doordrukt en realiseer je ook dat het eenzijdig wijzigen van de zorgregeling niet zonder meer tot de mogelijkheden behoort. Er moet heel wat aan de hand zijn, wil je van de lopende zorgregeling mogen afwijken zonder toestemming van je ex. Want Covid is bijzonder, maar op zich zelf gezien geen reden voor een wijziging van de zorgregeling.

Kom je er samen niet uit of heb je vragen? Bel me gerust. Ik sta voor je klaar. Ook in deze bijzondere tijd.
Diane

Call Now ButtonBel voor informatie