OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iedereen die alimentatie betaald of ontvangt kent de term “wettelijke indexering”. Deze indexering is een aanpassing van het alimentatiebedrag die ervoor zorgt dat de alimentatie meegroeit met de lonen en de kosten voor het levensonderhoud. Het percentage van deze indexering wordt vastgesteld door de Minister van Justitie.

Het percentage voor 2019 is 2%.
Dat betekent dus dat het alimentatiebedrag dat je betaalt of ontvangt zal stijgen. En je ontkomt er niet aan, want iedereen die alimentatie betaald is wettelijk verplicht deze verhoging door te voeren. Dus ook als je geen loonsverhoging krijgt! Betaal je de verhoging niet, dan kan de alimentatieontvanger het bedrag gaan vorderen via bijvoorbeeld een deurwaarder. En dat neemt alleen maar weer meer kosten met zich mee. Bedenk daarbij dat de ex-partner dit tot vijf jaar terug kan vorderen, en dat kan flink oplopen!

Het berekenen van het nieuwe alimentatiebedrag is vrij simpel. Je vermenigvuldigt het alimentatiebedrag dat je nu betaald namelijk met 1,02. Een voorbeeld:
Stel dat je € 250,= kinderalimentatie betaalt en € 100,= partneralimentatie, dan betaal je vanaf 1 januari 2019 (€ 250 x 1,02) € 255,= kinderalimentatie en € 102,= partneralimentatie.

Let op, je moet de indexering altijd zelf doorvoeren, er is niemand die je erop wijst. Bereken dus nu meteen het nieuwe alimentatiebedrag en zorg ervoor dat je per 1 januari 2019 het nieuwe alimentatiebedrag aan je ex-partner voldoet.

Lukt het niet om de indexering uit te rekenen of heb je vragen over alimentatie? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend eerste adviesgesprek.

Call Now ButtonBel voor informatie