Diverse cliënten van ESQ Advocaten zijn de laatste maanden benaderd door advocatenkantoren in verband met illegaal gebruik van fotomateriaal op hun website. Vaak gaat het dan om websites die in een wat verder verleden zijn gebouwd in eigen beheer of door een ‘mannetje’. Het gaat om forse bedragen: Voor het gebruik van een foto als icoontje op een website werd een cliënt aangeschreven voor een paar duizend euro. Bedrijven als Getty Images lijken steeds actiever te worden in het opsporen illegaal gebruik van hun beelden. Ongetwijfeld speelt hierbij een rol dat, waar tot voor kort honderden euro’s verdiend konden worden met het verkopen van foto’s, via internet thans op grote schaal foto’s worden aangeboden voor een paar euro per stuk. Fotoverkopers moeten dus een nieuw verdienmodel verzinnen en dit lijken zij gevonden te hebben in het opsporen en aansprakelijk stellen van nietsvermoedende websitebezitters.
Fotografen hebben auteursrecht op alle foto’s die zij maken. Als foto’s zonder toestemming worden gebruikt, heeft de rechthebbende – de fotograaf of iemand die deze rechten heeft gekocht – recht op een reële vergoeding. Pas dus op als je voor je website foto’s van het internet plukt. De rechthebbenden weten je te vinden en kunnen aanspraak maken op een vergoeding.
Wat je zal moeten doen, is van alle foto’s op je website vaststellen waar ze vandaan komen en of er toestemming is gegeven voor het gebruik ervan op jouw site. Stuur een mailtje naar je webdesigner waarin je vraagt of er toestemminmg is voor het gebruik van de foto’s op de site. Als die toestemming niet duidelijk is en je niet kan nagaan wie rechthebbende is, haal de foto dan van je site. Er zijn inmiddels goede alternatieve fotodatabanken die voor enkele euro’s prima foto’s leveren.