Een werknemer die een leaseauto ter beschikking krijgt en per ongeluk verkeerde brandstof tankt, hoeft doorgaans niet op te draaien voor de schade die hierdoor ontstaat, zo heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden eerder dit jaar bepaald.
De betreffende werknemer is in dienst van een bedrijf dat personeel in de ICT-branche op projectbasis detacheert. De werknemers werken in het bijzonder op locatie; het hoofdkantoor van werkgever heeft geen vaste werkplekken voor haar personeel. De betreffende werknemer was in de functie van accountmanager zo’n zestig procent van zijn werktijd werkzaam op locatie. De overige veertig procent van zijn werktijd was werknemer werkzaam op een flexibele werkplek op het hoofdkantoor. Om zo flexibel werkzaam te kunnen zijn, heeft werknemer onder meer de beschikking over een laptop. Hiermee dient hij iedere ochtend per e-mail een update te zenden aan werkgever van zijn werkzaamheden van de dag ervoor. Hierdoor was het mogelijk dat werknemer ook vanuit huis werkte, hetgeen oogluikend werd toegestaan.
Naast een laptop is ook een leaseauto ter beschikking gesteld. In de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat 15.000 kilometer per jaar privé mogen worden gereden, maar dat de auto in het bijzonder voor de uitoefening van de functie dient. Toen werknemer op 10 februari 2012 aanwezig diende te zijn bij een vergadering op het hoofdkantoor, werd dan ook verondersteld dat de auto tijdens de rit naar deze locatie werd gebruikt voor de uitoefening van de functie en niet zozeer sprake was van woon-werkverkeer. Tijdens deze rit tankt de werknemer per ongeluk benzine in zijn dieselauto. Op het moment dat de werknemer verkeerde brandstof tankte, was hij dan ook ‘in functie’.
Doordat de motor draaide tijdens het tanken, is de verkeerde brandstof direct door de wagen gepompt en is er schade aan de auto ontstaan. De werkgever is niet van plan voor de schade op te draaien en meent dat er sprake van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer is. De rechter gaat hier echter niet in mee; het kan iedereen overkomen dat verkeerde brandstof in een auto wordt getankt. De werknemer was zich niet bewust van het feit dat hij verkeerde brandstof tankte, zodat hij zich slechts heeft vergist en hij niet opzettelijk of bewust de schade aan de auto heeft doen ontstaan. Ook het feit dat de werknemer zijn motor liet draaien tijdens het tanken, doet hier niets aan af. De werknemer hoeft daarom de schade niet te vergoeden.