Het recht van de snelste?

De kerstvakantie komt er weer aan en dat betekent dat veel mensen op wintersport gaan. Skiën of snowboarden is harstikke leuk, maar kan ook gevaarlijk zijn. Sommige wintersporters nemen veel risico. Dat gaat vaak goed, maar soms ook niet. De Fédération Internationale de Ski heeft algemene regels voor op de piste opgesteld. Sommige ski-gebieden hebben daarnaast ook hun eigen regels. Door u aan deze regels te houden kunnen veel ongelukken voorkomen worden 😉. Maar, een ongeluk zit een klein hoekje. En het kan ook de ander zijn fout zijn. Wij bespreken met u het juridisch kader.

Door de veelheid van nationaliteiten op de ski-piste zal er bij een ongeluk al gauw een conflict van rechtsstelsels zijn. Als u bij een ski-ongeluk betrokken raakt met bijvoorbeeld een Duitser, dan zijn er dus twee rechtsstelsel van belang. Als hoofdregel geldt dat het recht van het land waar het ongeluk zich voordoet doorslaggevend is. Als echter beide personen die betrokken zijn bij een ongeluk uit hetzelfde land afkomstig zijn is dat rechtssysteem van toepassing. Mocht u dus met een andere Nederlander in botsing komen (wat in sommige skigebieden niet onwaarschijnlijk is) dan is het Nederlandse recht van toepassing.

In Nederland wordt voor de vraag of iemand aansprakelijk is bij een ongeluk uitgegaan van het sport en spel-principe. Dit houdt in dat de drempel hoger ligt. Door deel te nemen aan een sport (zoals skiën) neemt u namelijk in beginsel al een risico. Er kunnen ongevallen gebeuren, en dus zal niet altijd aansprakelijkheid worden aangenomen. Als het bijvoorbeeld druk is op de piste, en de situatie daardoor minder overzichtelijk, wordt de drempel voor aansprakelijkheid ook hoger. Hetzelfde zal gelden bij slecht zicht. Ook de ervaring en kunde van de skiërs worden bij de overweging betrokken.

Wat er precies in het Oostenrijkse, Zwitserse, Franse of Italiaanse wetboek staat zal ik u onthouden. Als uitgangspunt om te bepalen of iemand verwijtbaar heeft gehandeld en daarmee aansprakelijk is zullen veelal de regels van het FIS gelden. Die kunt u hier vinden: https://www.anwb.nl/vakantie/wintersport/verkeersregels-op-de-piste

ESQ Advocaten zegt: stay safe! 😊

 

 

Call Now ButtonBel voor informatie