Het kan erg lucratief zijn, het verhuren van woonruimte via AirBnB. Maar pas dan wel op als u zelf huurt. Als u op u beurt namelijk weer verhuurt via AirBnB, verhuurt u in onderhuur en dat is volgens de voor u geldende huurvoorwaarden misschien niet toegestaan. U loopt dan in het uiterste geval het risico dat uw huurovereenkomst wordt beëindigt, dat u uw woonruimte moet ontruimen, en zelfs de kans dat u de reeds (via AirBnB) ontvangen huurpenningen moet afstaan. Het kan dus nogal wat consequenties hebben.
Het is de laatste jaren al niet vreemd meer dat gerechtelijke instanties, ook in kort geding, vorderingen tot ontbinding van de huurovereenkomst en zelfs ontruiming van het gehuurde, toewijzen indien er in strijd met de huurvoorwaarden (commercieel) wordt onderverhuurd, bijvoorbeeld via AirBnB. De huurder pleegt dan immers wanprestatie. Het maakt daarbij geen verschil of de huurder in een sociale huurwoning zit of op de vrije markt huurt. Het gaat er in de eerste plaats om welke huurvoorwaarden er van kracht zijn en of die voorwaarden door de huurder geschonden zijn.
Maar het kan nog erger. De rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2016:3568) heeft al eerder de vordering toegewezen tot schadevergoeding in de vorm van afdracht van de door huurder ontvangen opbrengsten uit onderhuur. De rechtbank maakte daarbij gebruik van zijn bevoegdheid om de schade te begroten en veroordeelde de wanpresterende huurder dus tot afdracht van zijn daaruit ontvangen centjes. De rechtbank keek daarvoor onder meer naar de datum en de duur van de inschrijving bij AirBnB, en telde het aantal “likes” en recensies op de site van AirBnB.
De consequenties kunnen fors zijn indien u dus in strijd met uw eigen huurvoorwaarden weer commercieel onderverhuurt. Kijkt u daarom in ieder geval uw eigen huurcontract na als u dat van plan zou zijn. En als u dan nog twijfelt kunnen wij u natuurlijk altijd bijstaan.